Ples v roce 2024 proběhne v sobotu 3.2.2024

Každoroční festival tance, pohody a humoru, který pořádá Sbor dobrovolných hasičů a skupina DÝM TÝM. Pokaždé je zaměřen nějakému doplňku oblečení nebo člověka.

Skupina DÝM TÝM

Historie

Počátek jejího vzniku lze datovat k červenci roku 1996, kdy si několik kluků z družstva mužů připravilo v rámci oslav 100. let založení sboru v Krmelíně žertovný požární útok. Z tohoto ojedinělého počinu vznikl neobvyklý fenomén a nikdo tehdy netušil, čeho svědkem byl.

Jak probíhala léta

Hned na začátku příštího roku připravila část skupiny pro ples v roce 1997 první taneční vystoupení. Pětice odvážných předvedla v ženských šatech skupinovou prezentaci tehdy populárního tance Macarena. Choreografie vznikla na základě videa a tvůrčí spolupráce. Bohužel z tohoto vystoupení se nepodařilo pořídit videozáznam.
Následující rok 1998 se s dalším číslem skupiny počítalo a přípravy tomu odpovídaly. Krásně vystrojená batolata na hudbu šmoulů zacvičila své pojetí branného dne. Jako připomenutí prvního počinu zařadila pasáž z Macareny a opět sklidila obrovské ovace
V roce 1999 byl hlavním motivem plesu ocas a DÝM TÝM použil bohatou výbavu. Potápěči, zabloudivší z pobřežní hlídky, měli ve svém vybavení brýle, šnorchly, na zádech láhve se vzduchem a v ruce populárního delfínka, k záchraně topících. Nezbytným ocasem s mašličkou výstup zakončili a mávali všem divákům. Hudba byla složena z písně J. Schelingera a směsi hitů.
Roku 2000 byl velmi populární muzikál Mrazík a tak po vzoru ruské školy skupina předvedla tanec baletek s obrovskými brýlemi na motivy z Mrazíka. A jelikož baletky nemají daleko ke sportu, na závěr předvedly cvičení na hudbu Michala Davida - Poupata.
Taneční vystoupení z roku 2001 byl zasvěceno symbolu rohů, jež jsou m.j. hlavním znakem Vikingů. Oblečeni v kožešiny se sekerkou v ruce a s rohy na hlavě, předvedli divákům divoký tanec, okořeněný o vyznání lásky tátovi - tak to ostatně předváděly pěvecké chlapecké skupiny, až ke konci v divokém diskotékovém rytmu s prvky break dance.
V roce 2002 DÝM TÝM nasadil těžký kalibr. Zahajovací část byla sestavena na hudbu z Titaniku, Smetanovy skladby Má vlast a měla punc pravé spartakiády. Kužely a později stuhami vzdaly baletky s barevnými parukami hold olympiádě. Závěrečná taneční vložka byla doplněna o kolektivní akrobacii.
Představení v roce 2003 nabídlo divákům nový rozměr možností skupiny. DÝM TÝM nastoupil rozšířen o dalšího člena v přestrojení za důchodce, vytvořil dvojice, které roztančily sál s polkou a Michalem Tučným a nakonec rozjely pořádný rock´a´roll.
Vystoupení roku 2004, které skupina ukázala, bylo spojením kung-fu, karate a umění samurajů. Kimona a hlavy ozdobené čínskými znaky vhodně doplnily ustrojení týmu. Předvedl na podobnou hudbu dvě sestavy, nejdříve s meči a pak volnou sestavu karate. Hudbu načerpal u Těžkého Pokondra.
Rok 2005 byla skupina šestičlenná. Nejdříve 4 kovbojové-lupiči zatančili ukázku country tance a v druhé části se přidala kráva vytvořená ze dvou lidí a spolu předvedli pořádnou dávku kankánu.
V roce 2006 taneční skupina oslavila 10 let od svého založení. Nástup skupiny byl efektní - po příchodu jednoho bezdomovce přišlo v bílých kombinézách 5 robotů a každý předvedl jiný styl tance. Poté šli všichni do spodního prádla a ukázali na hudbu Madonny sestavu s židlí a závěr na hudbu Michaela Jacksona zakončili skupinovým vystoupením moderního tance.
Vystoupení roku 2007 mělo orientální nádech, sličné tanečnice zatancovaly nejdříve skupinovou sestavu s šátkem a pak úsek na rychlejší orientální muziku.
Sestava v roce 2008 začala nástupem unavených uklízeček s košťaty a dalšími pomůckami, které si pak fyzickou kondici zlepšili aerobikem.
Pro rok 2009 skupina vsadila na efektní nástup, za zvuku budovatelské písně vpochodovalo hned 7 oparukovaných jinochů, aby nejdříve předvedli sestavu s hasicím přístrojem a pak vystřihli tanec na hudbu z muzikálu Mamma Mia.
V roce 2010 bylo k vidění skupinové vystoupení broučků s tykadly. Nástup na hudbu z večerníčku o včelích medvídcích, poté zazněla hudba z filmu (Jestli se rozzlobíme ...) a závěr patřil písničce od Míši o žirafátku. Kostýmy dotvořily výsledný obraz vystoupení.
Taneční číslo roku 2011 se inspirovalo u cheersleaders, které začaly na hudbu Pirátů z Karibiku, nejdříve v jednotlivcích, poté skupinově a na závěr předvedli moderní tanec v rychlém rytmu.
Rok 2012 byl v životě skupiny malým přelomem, poprvé s nimi vystoupila dívka v roli Trinity z kultovního filmu Matrix, a členové skupiny s bílými rukavicemi, efektně nasvícenými, předvedli pohybovou kreaci s závěrečnou scénou, v níž je Trinity zabita, a odnesena na rukou členů skupiny a následně spočine na vrcholu lidské pyramidy.
V roce 2013 se skupina DýmTým se podělila s vystoupením s ženami. V úvodní části nastoupili sportovci mnoha sportů a předvedli krátké sokolské prostná s pokračováním ve stylu zumby na hudbu Waka Waka od Shakiry. Druhá část byla čistě ženskou a diváci viděli dvě pasáže moderního street dance. A finále obstaraly dvojice tančící megahit loňského roku Gangnam Style od rapera Psy. 
Pro rok 2014 Skupina DýmTým nabídla opět jinou tvář a začátek vystoupení pojala v baletní stylu ruského tance na hudbu P.I. Čajkovského. Další část představily tanečnice retro tance letkis a charleston a finále patřilo divokému kankánu s velkými podkasanými sukněmi.
Roku 2015 skupina DýmTým nastoupila na hudbu LMFAO "Sexy and you know it" s velkými magneťáky, z nichž vytáhlo ručníky, aby nejdříve v cvičebním duchu a v závěru v sexy pozicí nadchli publikum. Poté následovala 2. část vběhnutím plavčíka na hlavní motiv ze seriálu Baywatch, který z bazénových schůdků kontroloval pobřeží. Vzápětí naběhli další 4 plavčíci se záchrannými plováky a předváděli před publikem svoje přednosti. Situace se krátce nato zdramatizovala, když na parket přistála plavkyně a topila se ve vlnách. Tři z plavčíků nelenili a jali se jí zachraňovat, další dva si nejprve pohráli s míčem, aby poté byli posláni pro nosítka. Situaci na plece komplikoval otravný turista, který si během akce vytvářel selfie. Při odnosu plavčící plyvkyni ještě vyklopili, po další resuscitaci naložili a odnesli definitivně pryč.
V roce 2016 zahájil nástup skupiny DýmTým kytarista ve školní uniformě na hudbu ACDC, který vydrnkával riffy skladby Thunderstruck. A za ním naběhli další členové skupiny - námořník, sestřička, pilot, policista a hasič, kteří křepčili před pódiem. A když začali postupovat k divákům, úryvek hudby z filmu Policejní akademie "Modrá ústřice" přiměla policistu a pilota vystřihnout krásné intimní sólo. Druhá část náležela taneční kreaci na hudbu sk. O Zone s hitem Dragostea din tei a finále na skladbu Samba di Janeiro skupiny Bellini. V přídavku členové skupiny vtančili na Modrou ústřici a zopakovali část O Zone.
Pro vystoupení v roce 2017 Skupina Dým zvolila jako své intro píseň z filmu Piti Piti Pa, který předělala skupina Tataboys. A hned následovala další slavná pecka Survival známá z filmu Rocky 4. Tři členové švihadly táhli za sebou stavební kolečko se 4. členem, který je poháněl, pátý jej vezl a 6. za nimi klopýtal s pivem v ruce. Kruh po sále a po vyklopení vezoucího se člena všichni ukázali divákům kousek boxu, zasparovali proti sobě a rozběhli se na svá místa. Krátká sestava se švihadly zakončená kolečkem a efektní závěr s vyskočením z řady. Přídavek měl úplně jiný úvod, když banda naběhla a zakřepčila na velice známou píseň žabáka na hudbu Axel foley, pokračovala druhou částí jako v prvním příspěvku a v zakončení na hudbu Dády Patrasové „Chytila jsem na pasece žížalu“ prohnali švihadla po zemi a odběhli do zákulisí.
Nástup skupiny DýmTým v roce 2018 na vystoupení zahájily nejprve dívky v šatech z 50 let na hudbu Pretty woman, které si přišly do sálu, rozhlédly, ukázaly se v zrcadle a pak posadily na židličky a začaly navlékat punčochy. Mezitím nastupovali statní muži v brýlích, aby si vyhlédli své partnerky. Dívky si pak obuly po jedné tenisce a počkaly, až k nim chlapi přijdou, předají jim růžičku z lásky, nechaly si obout druhou botu a pozvat se k tanci. Další část byla na hudbu z filmu Pomáda - nejdříve se tancovalo na píseň "Jsme parta správná", poté šli do popředí muži a opěvovali "Můj auťák" a předposlední část obstaral tanec na píseň Grease megamix. Holky si poté plácly pro štěstí a byly vyzvány, aby se opět posadily na židle. A tu se rozezněla píseň Petera Nagyho, jejíž popěvek „Aj tak sme stále frajeri“, si muži zapěli a odvedli si svoje ženy za potlesku do zákulisí. V přídavku ještě skupina zopakovala 2. a 4. část tance. 
Skupina DýmTým v roce 2019 v rámci vystoupení naběhla do sálu na hudbu, inspirovanou Irskými tanci, nejdříve jedna trojice, která pak přivolala druhou. Následovala krátká loupežnická pasáž na hudbu z filmu Lotrando a Zubejda "Pod dubem, za dubem". Závěrečnou část obstarala taneční kreace "Skibidi" od skupiny LITTLE BIG. Přídavek na stejnojmenný hit obsahoval 3 úseky, po náběhu na místa to DýmTým předvedl velice zpomaleně, druhý byl standardní rychlostí, a závěrečná část ve zrychleném tempu.
V roce 2020 skupina DýmTým zvolila pomalý nástup na hudbu z filmu 1492 Dobytí ráje. Otrokář s fousy vedl na řetězu pětici vězňů v roztrhaných bílých mundůrech. Po příchodu na místo je ještě zbičoval a potupně srazil k zemi. Vzápětí si nasadil licousy a motýla, tím okamžikem se proměnil v Ivana Mládka a začala hrát píseň Jožin z bažin. Vězňové, když přišlo na refrén, se z řetězu osvobodili a začali Ivana doprovázet šíleným tancem, pak obklopili nebohého zpěváka a dělaĺi na něj potupné obličeje a grimasy. Druhý refrén byl rovněž doprovázen zběsilým tancem vězňů v řadě. Poslední část vystoupení byla na motivy hitu YMCA od skupiny Village people. V přídavku skupina závěrečnou pasáž YMCA zopakovala.
V roce 2021 se ples z důvodu opatření proti pandemie koronaviru COVID-19 neuskutečnil.
Také v roce 2022 se ples nekonal.
V roce 2023 bylo vystoupení Skupiny DýmTým složeno ze 3 částí, v první na píseň Aqua Barbie Girl skupina naběhla do sálu a předvedla tanec zamilovaných dvojic. Pokračovalo částí 2 – na hudbu z filmu Pulp fiction, kdy se do sálu dostal jeden člen s Meme J. Travolty a procházel se mezi tanečními dvojicemi. V poslední části všichni vystřihli taneční kreaci na Rasputina od Boney M. V přídavku zopakovali 2. část a tanec zakončili tancem kuřátek.

Příští rok bude další ples. Skupina DÝM TÝM hledá další inspiraci pro nové vystoupení. Nechme se překvapit.

Hudební skupina Šajtar

V roce 2024 nám snad poprvé zahraje multižánrová skupina Šajtar.

Hudební skupina 4Fourband

V roce 2020 nám hrála skupina 4Fourband z Ostravy a hrála také v roce 2023.




Hudební skupina Proxima Orchestra z Ostravy


Hudební doprovod hasičského plesu ve sportovní hale TJ SOKOL (dříve probíhaly v sále Restaurace na Benátkách) od roku 2006 do roku 2019 patřil skupině Proxima Orchestra z Ostravy, skupina je známá z hraní na prestižních společenských akcích a plesech v Ostravě, často působí v hotelu Imperiál.

Hudební skupina Šmydli Boys z Fryčovic

Hudební doprovod hasičského plesu ve sportovní hale TJ SOKOL (dříve probíhaly v sále Restaurace na Benátkách) v minulosti obstarávala skupina Šmydli Boys z Fryčovic. Výborní hudebníci nabízeli různé hudební styly, známé hity a podporovali zábavu, mnohdy se představili v překvapivých převlecích.

Slosovatelné místenky

Drobným oceněním alespoň jednoho návštěvníka je cena na slosovatelné místenky:
Ceny na slosovatelné místenky:

1999 Telefon se záznamníkem
2000 Mikrovlná trouba
2001 Kuchyňský robot
2002 Vysavač
2003 Sada nádobí
2004 Masáž na nohy
2005 Nástěnné hodiny LCD
2006 Gril
2007 Halogenové topidlo
2008 Ventilátor
2009 Dětské boby
2010 Masážní míč
2011 Pivní soudek a uzenina
2012 Set dárkového vína
2013 Set dárkového vína
2014 Karton dárkového vína
2015 Sada 4 ručníky (2 malé a 2 menší) a 2 tekuté mýdla
2016 Nafukovací lehátko
2017 Bedna vína
2018 Bedna vína
2019 Úhlová bruska
2020 Multifunkční inkoustová tiskárna Canon PIXMA
2023 Rýžovar Sencor 580


Tombola

Zlatým hřebem každého plesu patří tombole. Mnoho hodnotných cen - elektrospotřebičů, pochutin, alkoholu, nářadí, dárkových balíků i sponzorských darů s lákavou hlavní cenou dokáže vyprovokovat v každém návštěvníku losovou horečku, kterou jen někteří uhasí obdržením výhry.
Hlavní výhry tomboly v posledních letech:

1997 Živé sele
1998 Mobilní telefon
1999 Hifi věž
2000 Barevný televizor
2001 Videorekordér
2002 Přehrávač DVD
2003 Digitální fotoaparát
2004 Domácí kino
2005 Elektrický skútr
2006 DVD rekordér
2007 Videokamera
2008 Motorová sekačka
2009 Satelitní navigace
2010 Přehrávač BLU-RAY
2011 Netbook
2012 Tablet
2013 LED televize o uhl. 107 cm
2014 Kompletní výčepní zařízení
2015 Plynový gril Vanilla
2016 Bublinková vířivá vana
2017 Relaxační pobyt pro 2 osoby na 4 dny
2018 Domácí vinotéka
2019 Domácí udírna
2020 Sušička prádla
2023 Elektrokoloběžka MS ENERGY e10

Aktualizováno (Čtvrtek, 03 Srpen 2023 09:08)